Sürdürülebilir Yaşam Penceresinden Yerel ve Kırsal Kalkınma

Yazarlar: Faik Gür, Murat Bayramoğlu

Sayfa Sayısı: 2018

ISBN: : 978-605-562-51-08

Satın almak için lütfen buraya tıklayın

Kalkınma, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından neredeyse tüm ülkelerin benimsediği bir gelişme stratejisiydi. Ekonomi ve siyaseti belirleyen bir anlayışa dönüşmüş, 1970’lere kadar iyimser bir dönem yaratmıştı. Ancak bu iyimserlik doğanın ikame edilemeyecek bir varlık olduğu gerçeğini yadsıdı. 1980’lerle birlikte neoliberalizme geçen dünyada eşitsizlik ve çevre sorunları derinleşirken, ülkeler kalkınma söyleminden vazgeçmeye başladı. Tarımsal yapısı küçük üreticiliğin egemenliğinde olan Türkiye’de ise kalkınma –özel olarak kırsal kalkınma- vazgeçilmez öneme sahip. Türkiye’de tarımdaki nüfusun azalışı işsizliği ve bölgeler arası eşitsizliği derinleştirmekte. Bugünün dünyasında sadece büyüme rakamlarına bakmak yeterli değil. Hak temelli ve eşitlikçi bir kalkınma anlayışına ihtiyacımız var. Yeni bir kalkınma paradigmasını yaratmak için saha uzmanlarının, üretici örgütlerinin temsilcilerinin, akademisyenlerin, politika yapıcıların ve kamu idarecilerinin ortak platformlarda buluşması hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Bu kitap, yerel ve kırsal kalkınma konusunda bu boşluğu doldurmayı ve köprüler kurmayı amaçlıyor.

• Sunu -Murat Bayramoğlu
  • Giriş: Teoriden Pratiğe Yerel ve Kırsal Kalkınma - Faik Gür

BÖLÜM I

YEREL ve KIRSAL KALKINMANIN KAVRAMSAL VE TARİHSEL TEMELLERİ

• 1. Kalkınma Sorunsalı, Kırsal Kalkınma ve Eleştirel Bir Çerçeve Önerisi -Bengi Akbulut, Fikret Adaman
  • 2. Türkiye'nin Kırsal Kalkınma Deneyimi -Rıfat Dağ
  • 3. Kırsal Kalkınma Politika ve Uygulamalarında Öncelik Arayışları ve Türkiye Açısından Değerlendirme -Bülent Gülçubuk
  • 4. Yeşil Devrimden Biyoteknolojiye Tarımsal Kaşkınmada İnovasyon ve Tohum Tartışmaları -Alper Yağcı
  • 5. Başka Bir Tarım ve Kırsal Kalkınma Mümkün -Tayfun Özkaya
  • 6. Kırsal Alan Planlaması v Değerlerin Korunması -Halil Agah
  • 7. Sürdürülebilir Kalkınma: Temel Kavramları ve İzleme Süreçleri -Pınar Gökçin Özuyar

BÖLÜM II

EKTİĞİMİZİ BİÇİYORUZ: TARIMDA YAPISAL DÖNÜŞÜM VE ETKİLERİ

• 8. Nereden Nereye: Kırsal Türkiye'nin Dönüşümü Zafer Yenal ile Söyleşi -Murat Bayramoğlu
  • 9. Türkiye'de Tarım ve Kırda Değişim, Dönüşüm -Murat Öztürk
  • 10. Geleneksel Kır Mekanında Sosyoekonomik ve Kültürel Dönüşüm: Yeniden Kurulan Anlamlar -Murat Öztürk, Ferhat Kentel, Perrin Öğün Emre
  • 11. Yunt Dağı Köylerinde Kırsaş Dönüşüm -Faik Gür
  • 12. Tarımda Suriyeli Sığınmacıların İstihdamı: Kısa Bir Deneme -Deniz Ş. Sert
  • 13. Kırsal Alanda Toplumsal Cinsiyet İlişkileri -Dilek Eroğlu
  • 14. Kırsal Kültür ve Kırsal Mimari -Halil Agah

BÖLÜM III

YEREL ve KIRSAL KALKINMADA ÖRGÜTLENME VE İŞ MODELLERİ

• 15. Kırsal Üretici Örgütlenmesi -Rıfat Dağ
  • 16. Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Kooperatif Örgütlenmesi -Bülent Gülçubuk
  • 17. Kırsal Yayım ve İletişim: Teoriden Pratiğe -Dilek Eroğlu
  • 18. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Politikasında Leader Yaklaşımı ve Türkiye için Potansiyeller -İbrahim Tuğrul
  • 19. Zavodlardan Mandıralara: Boğatepe İlhan Koçulu ile Söyleşi -Murat Bayramoğlu
  • 20. Vakıflı Köyü Kooperatifleşme Deneyimi Bedros Kehyeoğlu ve Elena Çapar ile Söyleşi -Hayriye Öztürk, Kemal Uyanık
  • 21. Sosyal Girişim, Kapsayıcı İnovasyon, İş Modeli Geliştirme ve Kırsal Kalkınma -Nuran Acur
  • 22. Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Türkiye'den Başarılı Sosyal Girişim Deneyimleri: Seferihisar, Tire Süt ve Nallıhan -Dilek Erzurumlu, Nuran Acur

BÖLÜM IV:

YEREL ve KIRSAL KALKINMA PROGRAMLARINDA ETKİ ANALİZİ

• 23. Kırsal Kalkınma Programlarının Etki Analizi Program Sonrası Nicel Yöntemler -Beyza Polat
  • 24. Kavar Kırsal Kalkınma Programının Değerlendirilmesinde Çok Modüllü Anket Kullanımı -Meltem A. Aran, Nazlı Aktakke, Murat Bayramoğlu

• Yazarlar Hakkkında
  • Dizin
Faik Gür
Dr. Gür doktorasını 2006 yılında The University of Texas at Austin'de tamamladı. Özyeğin Üniversitesine katılmadan önce Sabancı Üniversitesi ve The University of Texas at Austin'de dersler verdi. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nin kurucusu ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün kurucu üyelerindendir. Türkiye ve Ortadoğu’da Siyaset, Milletler ve Milliyetçilikler, Eleştirel Gıda Çalışmaları ve Tarımsal Dönüşüm konularında araştırmalar yürütmekte ve dersler vermektedir.
Murat Bayramoğlu

London Metropolitan Üniversitesi’nden mezun oldu. 2003- 2005 yıllarında Avrupa Birliği, Sağlık Bakanlığı ve IBC işbirliğinde yürütülen Sağlık Programı’nın Koordinatörlüğünü, 2005-2009 yılları arasında Ardahan ve Kahramanmaraş Kırsal Kalkınma Projeleri Koordinatörlüğü yaptı. Halen kırsal kalkınma projeleri ve bu alanda eğitim programlarını yönetiyor. “Sürdürülebilirlik Penceresinden Yerel ve Kırsal Kalkınma” kitabının eş editörlüğünü üstlendi. Edebiyat ve kültür dergilerinde öyküleri, sinema tarihi, film eleştirileri ve popüler kültür konularında yazıları yayınlandı. Bir çeviri kitabı sahibi olan Bayramoğlu, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterime girmiş 2 belgesel filmin yönetmenliğini üstlendi.