Skip to main content

Nutrition Tutorial Book

Yazar: Ayten Aylin Alsaffar Ph.D.

Dil: İngilizce

Sayfa Sayısı:135

Baskı:1.Baskı 2013

ISBN:978-605-5625-04-7

 

 


Satın almak için lütfen buraya tıklayın


 

 

Beslenme hayatımızda çok önemli rol oynar. Hayatta kalabilmek ve bedensel işlevlerimizi sürdürebilmek için yemek yemek ve sıvı tüketmek zorundayız. Her gün tükettiğimiz gıdalardaki ve içeceklerdeki pek çok besin öğesi ve kimyasal, vücudumuzda gerçekleşen çeşitli işlemlerde kullanılır. İster makro besin öğeleri (proteinler, karbonhidratlar ve lipitler) ister mikro besin öğeleri (vitamin ve mineraller) olsun bütün besin öğeleri ve su sağlığımızın sürdürülebilmesi için son derece gereklidir. Beslenme ile ilgili pratik hesaplamalar en az teorik bilgiler kadar önemlidir. Bu kitap, öğrencilerin genel beslenme derslerinde edinecekleri kuramsal bilgileri pekiştirmelerine yardımcı olacak çeşitli hesaplama ve alıştırmaları içermektedir. Beslenme ile ilgili ve herkes tarafından bilinmesi gereken basit bilgilere ve pratik hesaplamalara yer veren bu kitap, beslenme ya da gıda bilimleri okuyan birinci ve ikinci sınıf lisans öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmıştır.

·         List of figures

·         List of tables

·         List of abbreviations

·         Foreword

 

Chapter 1: Nutritional measurements

  • Weights and measures
  • Common food measurements
  • How much do I need to eat? 

 

Chapter 2: Conversions

  • Conversion factors
  • The conversion factor method
  • Conversion exercises

 

Chapter 3: Getting accustomed to the foods around us

  • Labels as guides in food purchasing
  • Food additives
  • Evaluation of snack foods

 

Chapter 4: The energy content of foods

  • Simple calculations based on the energy value of macronutrients
  • Factors affecting the caloric value of foods
  • Bomb calorimeter

 

Chapter 5: The composition of foods

  • Protein content of foods
  • Fat content of foods
  • Foods that contain trans fatty acids
  • Foods and cholesterol
  • Sodium content of foods

 

Chapter 6: Nutrition tools

  • Questions on nutrition tools
  • Daily values (DVs) for food labels
  • Food groups
  • Nutrient density

 

Chapter 7: Diet analysis

  • Diet analysis
  • Food diary form
  • Investigate your fibre intake

 

Chapter 8: Folate and iron in our diet

  • Estimating dietary folate equivalents
  • Iron and its absorption in the body
  • Amounts and types of iron in foods
  • Calculation of iron absorbed from meals

 

Chapter 9: Healthy body weight and energy balance

  • Body mass index
  • Waist circumference
  • Basal metabolism
  • Physical activity level
  • Thermic effect of food
  • Thermogenesis
  • Total energy requirement
  • Questions

 

Chapter 10: The body’s energy balance, obesity and physical activity

  • Measures of body composition and fat distribution
  • The body’s energy balance and obesity
  • Physical activity recommendations
  • Questions
  • References

 

Appendix 1: The DRI values

Appendix 2: Energy and nutrient content of some foods in different food groups

Appendix 3: The DRI values for Turkey

Appendix 4: Total dietary fibre content of foods

Index

Ayten Aylin Alsaffar
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden BCci derecesini aldıktan sonra aynı bölümde çalışmalarına devam etti ve Beslenme alanında MSci derecesini aldı. İngiltere'de Nottingham Üniversitesi'nde Gıda Bilimleri alanında doktorasını 2005 yılında tamamladı.